Sygdomme i tomatplanter

Tomatplante sygdomme og hvordan man identificerer en sygdom i tomatplanter

Fra små cherrytomater til store, kødfulde bøftomater er det den mest almindelige hjemmedyrkede grøntsag i Danmark – tomat. Sygdomme i tomatplanter er bekymrede for enhver hjemmedyrker, også selvom de dyrkes som plante i en gårdhave eller om du har så store mængder at du kan gemme dem i fryseren til den kommende vinter.

Tomat sygdomme

En vigtig ting at nævne er at der er alt for mange tomatplante sygdomme så man kan nævne og omtale dem alle i en artikel som denne, og mange af dem vil også falder ind under de samme typer eller kategorier af sygdomme.

Bemærk også, når man dyrker tomatplanter i egen have er typen eller kategorien og plantens symptomer og behandling faktisk vigtigere end navnet på de enkelte bakterier eller virus, som kun kan diagnosticeres gennem et professionelt laboratorium.

Den følgende liste over tomatsygdomme og deres beskrivelser er opdelt i tre kategorier.

Liste over tomat sygdomme:

svampebaserede tomat plantesygdomme

Svampeangreb er sandsynligvis den mest almindelige af tomatsygdomme. Sygdommen overføres let via luften eller ved fysisk kontakt, og sporerne kan gemmes i jorden gennem vinteren og angribe igen, når vejret bliver varmer.

rust – tomaterne bliver tidligt røde og og der kommer små sorte læsioner på bladene og danner hurtigt små ringe. Denne tomat sygdom er findes i spidsen af frugten, der vil blive sort (ikke at forveksle med giffelråd). Gråskimmel er almindelige sygdom hos tomatplante, og er nem at kende fordi det begynder ved at angribe kun halvdelen af ​​bladet og overtager den ene side af planten, inden den flytter til den anden. Bladene bliver gule, grå og falmerfalde. Verticillium vilje præsenterer med samme blad symptom men angribe begge sider af planten på en gang. Mange hybrider er resistente over for disse to plantesygdomme i tomat. Skiveplet – er en almindelig sygdom i tomatplanter. Det viser sig som små, cirkulære, pletter på overfladen/huden frugten, derigennem har andre svampesygdomme let ved at inficere frugtets indre.

Skimmel og meldug – de bør omtales i enhver liste over tomat sygdomme. De findes, hvor planterne er tæt plantet, og luftcirkulationen er dårlig og vil normalt ligne et pulverformigt stof på bladene.

Virusbaserede sygdomme af tomatplanter

Virusser er det næstmest almindelige sygedom hos tomatplanter. Der er et 10 eller flere mosaikvirus. Mosaik er årsag til uønsket vækst, deformeret frugt og blade marmoreret med farver i grå, brune, gule eller sære grønne farver. Tomatbladkrøl vises som det lyder, grønne blade er krøllet og deformeret.

overskåret tomat

Bakteriebaseret sygdom i tomatplanter

Bakterier er næste på vores liste over tomatsygdomme. Bakteriel plet – Hævede sorte pletter omgivet af en gul ring, en sygdom i tomatplanter, der kan ophobe sig i frøet.

Til sidst skal nævnes giffelrådend, og det er faktisk ikke en sygdom overhovedet, men en tilstand forårsaget af en calciummangel i frugt som normalt skyldes ekstreme udsving temperatur. Tænk på at planten har brug for en fast mængde calcium, men den har brug for varierende mængde vand. Hvis mængden af calcium i vandet er konstant uanset temperatur vil du helt sikkert få giffelråd. Det skal tilføres i passende mængder afhængig af hvor høj eller lav temperaturen er, og hvor stort vandforbruget er i perioden. Det gælder både når planten blomstre men også når den reelt udvikler frugten. Husk at regnvand ikke indeholder calcium, der skal derfor tilføres mere kalk. Der er også stor forskel på hvor modtagelig forskellige sorter af tomaten er overfor giffelråd, Sherrytomater får normalt aldrig men andre blommetomater meget let udvikler.