Kaffe kan både drikkes og dyrkes

Kaffetræ, Coffea arabica.
Bladene er aflange, mørkegrønne og meget glinsende. Ældre planter får hvide blomster i små klaser, der dufter som jasminer (se det øverste billede).

Frugterne, hvori bønnerne dannes, minder i udseende om kirsebær. I hver af dem dannes to kaffebønner (se det nederste billede).

Man skal ikke uden videre regne med at kunne dyrke sin egen mokka i vindueskarmen, for det er ikke sikkert at planten vil blomstre, men så pyt: den er dekorativ alene med bladene og holder ualmindelig godt under almindelige stueforhold.

Kaffeplanten skal have meget vand og i sommertiden meget lys. Nogen bestemt temperatur kan ikke angives, blot den ikke kommer til at stå under 15 grader.

I vintertiden må den ikke stå for mørkt, da den så vil tabe bladene. I sommertiden må den til gengæld ikke stå i direkte sol.

Omplantning finder sted hvert år, mens planten er lille. Der bruges en stor potte med en blanding af tørvestrøelse, sand og havejord i lige dele. En smule trækul gavner rodnettet, og en håndfuld til en stor potte er passende. Kaffeplanten er yderst velegnet til direkte udplantning i indendørs bede.

De rå kaffebønner er undertiden vanskelige at få til at spire, og det er selvsagt umuligt, at få de ristede til det.

Til mangfoldiggørelse af planten er det bedre at formere ved aflæggere end ved såning. Stiklingerne kan få rødder på en måneds tid ved en jordtemperatur på 20-25 grader. Den slags planter gror bedre end frøplanter, og chancerne for at få kaffebønner under stueforhold er betydeligt større, idet de blomstrer nemmere.