teplanten

Gammelt stik, der fortæller hvordan en gren af en tebusk ser ud. Bladene er stedsegrønne og blomsterne velduftende. Planten befinder sig bedst under kølige og fugtige  forhold i bjergegne, hvor der er læ.

Formeringen af teplanten sker som regel med frø i de lokale planteskoler, og efter 6-7 måneder er planten 15-20 cm høj, hvorefter den udplantes. Efter to år er planten 70-80 cm høj og busket på grund af mange beskæringer. Man kan da begynde at høste blade.

En busk giver efter to år omkring 250 gram blade, men i det 5.-6. år stiger udbyttet allerede til 750 gram og i det 8.-10. år indtil 1 kg. Buskene udskiftes som regel efter 15 år. Dyrkningen kræver megen omhu og dermed megen arbejdskraft. Jorden om de unge planter må holdes ren for ukrudt og tillige holdes løs, så der kan komme luft til rødderne, der er meget iltkrævende. Planterne er grådige, og de gødes fortrinsvis med naturgødning og det frugtbare dynd fra vandløbene.

Teplante podet på grundstamme af anden art for på den måde att øge modstandskraften for sygdomme, vejr og vind.

Det er nu ikke altid, at te er te. Det gælder således for den såkaldte bjergte, der er lavet af surbundsplanten Gaulteria procumbens. Det danske navn er netop Bjergte. Jeg har flere eksemplarer af den i min have.

Billedet her viser et par sideskud fra en plante, der er brudt gennem et højbed. Planten er meget langsomt voksende, så jeg agter ikke at ofre blade for at smage ægte bjergte.